sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Kanelbullar banade väg till guldpeng i Årets Kock

Mamma och farmor väckte kärleken till mat hos Johan Backéus.

Med erfarenhet från restauranger som Aveqia, Gondolen, Restaurang BAR och Restaurang Lux i Stockholm kan nu Johan Backéus, Årets Kock 2017, snart lägga till Södra Teatern till sin gedigna lista. Den 25 oktober kliver han in i Mosebacke Etablissements kök där han tillsammans med kökschef Håkan Hederstedt kommer att presentera ett spännande gästspel.

– Det är otroligt inspirerande och spännande att få samarbeta med Johan. Hans idéer har redan satt igång många tankar hos oss, säger Håkan Hederstedt.

Johan Backéus föddes 1986 och var en ganska blyg viol när han växte upp i Matfors utanför Sundsvall.

– Satte det sig en tjej bredvid mig på bussen när jag var i tioårsåldern tordes jag inte ens vända huvudet mot hennes håll och blev högröd i ansiktet, sade han till tidningen Restaurangvärlden efter att han tagit hem guldet i Årets Kock på femte försöket.

I dag tycker han själv att han är mer självsäker och att han har sin kockbakgrund att tacka för en hel del.

– Hela mitt liv har formats efter detta. Jag har också fått mycket övning i att prata med människor och svara på alla möjliga frågor på min arbetsplats Aveqia. Det har tränat bort min blygsel som jag hade då jag växte upp.

Mästerkocken inspireras av matkreatörer som Henrik Norström och Sayan Isaksson, och hans stil kan beskrivas som nordisk med asiatiska influenser och lätta, fräscha smaker.

– Man ser vad man äter i mina rätter men det finns alltid en teknisk touch. Det måste finnas något extra, annars kan man lika gärna äta hemma, sade han till Restaurangvärlden 2017.

Matintresset kommer från mamma och farmor som lagade rejäl mat och alltid lät Johan vara med i köket.

– Jag gillar det, att laga mat tillsammans och involvera gästen i att själv färdigställa rätten genom att till exempel riva något över tallriken de får in, säger till Årets Kocks sajt.

Ett tidigt matminne är när hans mamma bakade kanelbullar och doften spred sig i huset hemma i Matfors.

– Då gick man till köket och tog ett glas kall mjölk och frossade nybakta bullar.

I dag är Johan Backéus verksam som kock på restaurang Aveqia på Tulegatan i Stockholm. Någon gång i framtiden hoppas han och hans hustru Birgit, också hon kock, kunna flytta tillbaka till Sundsvall och öppna egen restaurang.

Johan Backéus har tävlat i Årets kock flera gånger; 2012, 2013, 2014 och 2016 samt 2017. Både 2013 och 2016 kom han på andra plats.

Kvällen på Södra Teatern den 25 oktober inleds med bubbel i Södra Teaterns champagnebar där Johan Backéus kommer att presentera kvällens meny:

– Det ska bli superkul att gästspela tillsammans med Spendrups på Mosebacke Etablissement. Jag kommer att köra några varianter av mina finalrätter från Årets Kock 2017 och det känns superkul att det är uteslutande vegetarisk och vegansk mat under kvällen.