sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Kiddy Smile tar sin plats

Från att ha varit "udda" och "konstig" har Kiddy Smile blivit en ikon.

Kiddy Smile, eller Pierre Edouard Hanffou som han egentligen heter, föddes 1983 och växte upp i en fransk-kamerunsk familj i Rambouillet, en stad 4,5 mil från Paris. Förutom att han var son till invandrare var han dessutom homosexuell, överviktig och lång. Han stod ut helt enkelt. I dag är hans olikheter hans styrka. Kiddy Smiles extravaganta look kommer från kärleken till mode och kläder, något han har ärvt från sim mamma. Kläderna, säger Kiddy Smile, är en del av hans identitet.

– Min mamma sade till mig att det första som människor dömer är det de ser. Genom mitt sätt att klä mig kan jag provocera fram en känsla eller en reaktion. Jag är bög, jag är svart, jag är nära två meter lång och med mina kläder kan jag kontrollera vad människor tycker och tänker om mig.

Hans uppväxt i Rambouillet, säger han själv, var ganska turbulent, men flera felsteg men hans kärlek till dans och musik fick honom att skärpa sig och efter att ha dansat i George Michaels video till An Easier Affair kunde han, förutom att tjäna bra med pengar, även knyta de rätta kontakterna för att äntligen lämna Rambouillet och flytta till Paris.

– Dansen gav mig chansen att sikta mot något annat än vad jag kanske var ämnad för … Utan dansen hade jag varit optiker, eller i fängelse, säger Kiddy Smile i en intervju med tidningen Antidote.

I dag är Kiddy Smile en queerikon, något som inte alltid var självklart. När han växte upp i Rambouillet gick han i en skola där många av eleverna kom från en annan socioekonomisk klass än honom själv vilket var en typ av segregation.

– Vi fick visserligen samma utbildning men när du skiljs åt av kläderna syns det att ni inte del av samma värld ändå, säger Kiddy Smile.

Kiddy Smile har många strängar på sin lyra, förutom musik har han arbetat som stylist och det var på Jeremy Scotts show han blev placerad bredvid Beth Ditto, sångerskan i Gossip som tog med honom till USA och festivalen Coachella 2010. Där sprang han in i Pedro Winter (fransk dj och producent) och Emmanuel de Buretel (skivbolagsboss för Because) som ville jobba med honom när han kom tillbaka till Paris.

Väl hemma satt de igång med att göra ett album men efter en tid valde Kiddy Smile att backa ur då musiken inte stämde överens med hans personlighet.

– Sedan dess har jag gjort min musik, musik som jag kan stå för, säger Kiddy Smile till Antidote, som i dag producerar han sin egen.

Liksom mycket annat i Kiddy Smiles liv, började han som dj av en slump.

– Med din look är du som klippt och skuren för att spinna skivor, sade en kompis en dag.

Som dj är hans influenser amerikansk hiphop från Detroit och Chicago under 1990-talet, gospel och ballroom från New York, och Kiddy Smile som introducerade voguing, den urbana dansstilen från 1970-talets gayklubbar i New York, för Parispubliken.

Att komma ut som homosexuell var inte det lättaste då hans familj var ganska traditionell utan det är något som har varit en process för hans släktingar att förstå och acceptera, och fortfarande har. Dessutom var han, enligt honom själv, ganska överviktig tidigare, och “hade då ingen sexualitet”.

– Innerst inne visste jag dock att jag var attraherad av män, säger han.

Många gånger har Kiddy Smile avvisats för att han har varit “för konstig”, “för extravagant” eller “för udda”. I och med ballroom har han hittat en plats där han – kan ta plats.

– Ballroom är väldigt varierande, det finns plats för alla där.

köp biljett