Mosebacke – från kvarnsten till öltapp
Kärt barn har många namn men Mosebacke verkar vara undantaget som bekräftar regeln – "Mosebacke" figurerar tidigt och konsekvent i Södermalms historia. I flera hundra år har stockholmarna nämligen vallfärdat till Katarinaberget.
Mosebacke har troligtvis fått sitt namn efter Moses kvarn som låg här på Katarinaberget på 1600-talet. Mjölnaren Moses Israelsson var svärson till kvarnens ägare, Johan Hansson Hök. I närheten av Moses kvarn låg Hökens kvarn, som även den ägdes av Johan Hansson Hök. Den kvarnen har i sin tur gett namn åt Hökens gata som ligger i kvarteret intill. Så tidigt som 1725 finns namnet Mosis backe upptaget i bouppteckningar. Ännu tidigare belagt är namnet Mosis kvarnar (1698).
Efter att kvarnarna försvunnit blev platsen kring Mosebacke ett nöjescentrum. I slutet av 1700-talet låg värdshuset Stockholms vapen där byggnaden som inhyser Södra Teatern är belägen i dag. Värdshuset hade en trädgård och stor utsikt över Stockholm och man vet att Carl Michael Bellman ofta besökte värdshuset. Bellman bodde på Urvädersgränd mellan 1770 och 1774, ett stenkast från Mosebacke.
Fortsättning följer nedan