sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Pretto – Att vara eller icke vara?

Går det ens att säga ordet scenkonst utan att förvandlas till ett pretentiöst monster? Med hjälp av pretto­barometern undersöker vi höstens program på Södran.

Gemensamt för allt som går under begreppet scenkonst är att det du ser händer där och då. Det är ett möte med konsten IRL, så att säga.

På Södra Teaterns Stora Scen i höst träffar du bland annat våtmarksforskarna Mia Westin & Charlotte Lindmark som riktar strålkastarljuset mot könsorganet. Hur vaginan mår i dagens samhälle får du reda på när de kart­lägger glömda ängsmarker och minerad terräng i föreställningen Under [är jag] bar. Prettobarometern säger 1 av 10. Väldigt opretentiöst, alltså.

Du möter också Carlos Romero Cruz som, genom dragpersonan Carnita Molida, reflekterar över identitet, självkänsla och längtan att passa in i Zebrafinken.
Prettobarometern säger 4 av 10. Att föreställningen är en monolog ökar trycket.

För den civilt olydiga, eller den som fascineras över andra som är det, presenteras Olydnad. Med hjälp av riktiga personers sanna berättelser om civil olydnad diskuteras rättvisa, uppoffring, drivkraft, moral och demokrati. Prettobarometern säger 3 av 10. Lagom pretto.

45 000 personer har sett Mammas Nya Kille och deras ”kunskapslyft”. Det är inte troligt att alla är pretentiösa monster och hur som helst är det sista chansen att se succéföreställningen i höst. Varför inte testa? Förvandlas du till ett pretto-monster har du i alla fall fått ett gäng glada skratt. Prettobarometern säger 2 av 10.

Se höstens scenkonstprogram här!