sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Sagan om Punkgrytans återkomst

Punktrummisen och Södra Teaterns konstnärliga ledare Fredrik Granberg ger punkgrytan nytt rykte. Upplev den i sommar på nya Mosebacketerrassen.

– Alla som varit med i ett turnerande band på 1990-talet vet vad punkgrytan är. Det var vad man fick att äta i 95 procent av fallen på alla gig, säger Fredrik Granberg, programchef och konstnärlig ledare för Södra Teatern.

Fredrik har som trummis i numera kultförklarade punkbanden Randy och Fireside fått uppleva, eller kanske snarare utstå, punkgrytan många gånger. Receptet är enkelt – ta allt som finns i skafferiet, stoppa ned i en stor kastrull och koka det valfri längd.

– Jag kommer ihåg punkgrytan i Eskilstuna 1997. Då var det vita bönor i tomatsås med hela morötter i, precis lagom uppvärmt så morötterna fortfarande var råa. Eller våren 1998 någonstans i Tyskland där linser hade kokats tillsammans med hela lökar och tofu i minst fem timmar.

Mosebackes punkgryta är inte i närheten av den som serverades Fredrik i Eskilstuna eller någonstans i Tyskland på 90-talet. Restaurang Mosebackes köksmästare Mikael Bergsten har tagit fram lyxig version som faktiskt går att äta till nya Mosebacketerrassen i sommar.

Första gången Mosebackes punkgryta serverades på Södra Teatern var när Tompa Eken hyllades med en slutsåld tvådagarsfestival på Kägelbanan i mars 2019.

Läs mer: Stjärntätt på hyllningskonsert för Tompa Eken

Efter att Tompa Eken själv, hundratals gäster och band som Refused, Weeping Willows, Teddybears, Sator och Asta Kask njutit av Mosebackes uppdaterade punkgryta togs beslutet att slå hål på rättens dåliga rykte för gott.

– Att nu få chansen att göra denna anrika rätt god för första gången någonsin och ha den på menyn på Mosebacketerrassen känns otroligt ärofyllt, säger Fredrik Granberg.

Mosebackes punkgryta görs på fläskkarré, Mosebackes veganska punkgryta på sojafärs och serveras med gräddfil respektive Oatly fraiche, persilja och brytbröd på Mosebacketerrassen hela sommaren.

MOSEBACKES PUNKGRYTA
med gräddfil, persilja & brytbröd 120:-
Mosebacke’s Punk stew with sour cream, parsley & bread 120 SEK

MOSEBACKES VEGANSKA PUNKGRYTA
med Oatly fraiche, persilja & brytbröd 120:-
Mosebacke’s vegan Punk stew with Oatly fraiche, parsley & bread 120 SEK

Toppbilden: Fredrik Granberg med Fireside – “Den visar modet med t-shirt på longsleeve långt innan Chris Martin i Coldplay började ha det”.