sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Stina Wollter: “Jag är ju rena Justin Bieber jämfört med Jagger”

Den 25 maj ställer sig Stina Wollter bredbent på Södra Teaterns Stora Scen och ger publiken skratt, tårar, tankar och kontakt.

– Det är väl inte helt supervanligt med skivdebut vid 53 års ålder, medger Stina Wollter.

Hon pratar om debutalbumet Garden songs – en högst personlig samling låtar vilka hon beskriver som “dräktiga med berättelser”.

– Det är ett slags resultat av ett 24 år långt förhållande med en musiker. Jag är en sjungande och skrivande människa från mitt håll, och Micke (Olsson, Stinas partner) är en jättefin melodiskapare på sitt håll. Tillsammans var det nog tvunget att bli något till slut. Jag tror också att det sammanfaller med att det är något som lättar när barnen blir större. Man är inte lika ockuperad längre. Börjar lyssna på sig själv lite mer.

Albumet har Stina fyllt med låtar som tillsammans skildrar nedslag i livet. Om hur vi klarar av att leva som människor, relationer, barn som flyttar hemifrån, nära som dör, alla förråd med kartonger som blir kvar.

Albumets första singel, Leave my shame, är ett stridsvrål, ett statement. Utan Stinas egen kroppsaktivism och den ständiga “invasionen av kvinnokroppen” hade den inte blivit till. Den berättar om att nu är det faktiskt nog.

– Men jag är inte bara kroppsaktivist. Jag känner mig också i högsta grad som en åldersaktivist. Det är ett ständigt tjat om hur en får bete sig. Jag menar, hur gammal är Mick Jagger egentligen? Man kan visst bli popstjärna vid 53 års ålder. Jag är ju rena Justin Bieber jämfört med Jagger.

– Folk tycker det är så himla coolt med alla rockgubbar som står skäggiga och bredbenta på scen. Jag tänker också stå skäggig och bredbent, men med skägget någon annanstans.

När Stina ställer sig bredbent på Södra Teaterns Stora Scen under rubriken En kväll med Stina Wollter den 25 maj, inleder hon sin första turné och lovar publiken skratt, tårar, tankar och kontakt. Stina sammanfattar det som själslig påfyllning och utbrister “Fy fan, man blir så dränerad nu för tiden”, innan hon fortsätter:

– Tänk, vilken dröm att få gå på en konsert och samtidigt få den där näringen som man annars inte får av korta mellansnack, tänkte jag. Jag har märkt av behovet av igenkänning, spegling, förklaring och förståelse.

Att hon valde just Södra Teaterns Stora Scen var en självklarhet.

– Så här tänker jag, människan är ett värme- och trygghetssökande litet djur. Man söker sig tillbaka till platserna där man har varit med om bra saker, och Södra Teatern är en sån plats för mig, säger Stina och fortsätter:

– Jag har alltid haft det jävligt kul på Södran och jag älskar lokalerna, personalen och logehänget. Det är en oas för mig.

En kväll med Stina Wollter