sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Stockholms vackraste utomhusscen får nytt ansikte

Södra Teatern renoverar historiska Mosebacketerrassen. Står klar våren 2019.

Mosebacketerrassen har länge varit en av Stockholms mest populära platser sommartid där stockholmare och turister samlas för att njuta av mat, dryck, musik och den slående vyn över Gamla stan, Djurgården och inloppet till Stockholm. År 1995 förklarades Mosebacketerrassen, Mosebackeportalen och Kägelbanan som byggnadsminne. Arkitekten bakom nybyggnationen, Gabriel HerdevallHAG arkitekter, har arbetat med projektet i drygt två år tillsammans med Stockholms stadsbyggnadskontor och länsstyrelsen.

Nya Mosebacketerrassen Ill: HAG arkitekter

Rivningen av Mosebacketerrassens nio små byggnader inkluderat bistro, grillbar, ölkiosk och scen inleddes i mitten av oktober och till månadsskiftet oktober-november ska första spadtaget tas och grunden för nya Mosebacketerrassen läggas.

– I stället för att ha en massa små byggnader här och där kommer det nu att vara en mer sammanhängande bebyggelse där servering och scen är i fokus, säger Gabriel Herdevall.

Den nya scenen blir större och bättre anpassad för konserter, får ett permanent tak som dämpar ljudets spridning. Framför scenen läggs gatsten och fler sittytor planeras. Byggnaden målas i en mörkgrön färg och till våren blommar nya träd och buskar.

– Arkitekturen är funktion och estetik hand i hand, med inspiration hämtad från Kägelbanans glaspartier och platsens anrika historia, säger Gabriel Herdevall.

Dessutom byggs nya serveringsutrymmen och bättre toaletter – allt för att göra Mosebacketerrassen ännu bättre för ännu fler.

Under tiden som renoveringen pågår är delar av terrassen avspärrad, men alla är välkomna att njuta av både utsikt och byggets gång. Nya Mosebacketerrassen planeras stå klart våren 2019, lagom till starten av utomhussäsongen.