sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Tack för allt, Hasse Alfredson!

Mosebaskerna på Södra Teatern sörjer en oslagbar skådespelare, regissör, författare, humorist och skapare av Mosebacke Monarki.

Mosebacke Monarki var inte en alldeles vanlig monarki, utan en republikansk monarki, eller kanske snarare en monarkisk republik, vilket innebar att man valde kung. Den enda monark som någonsin valdes var kung Sune, den förre verkmästaren vid AB Plastsaker och son, Sune Johansson, vars valspråk blev “Går det, så går det”. Innevånarna i Mosebacke Monarki kallades mosebasker.

Arbetsnamnet för humorprogrammet var först Kungariket Karlaplan med utgångspunkt från radions studio på Karlaplan. Lokalen blev i sista stund upptagen så producenten Hasse Alfredson flyttade över idé och produktion till Södra Teatern på Mosebacke som blev en monarki – Mosebacke Monarki.

Mosebacke Monarki sändes av Sveriges Radio mellan 1958 och 1983 och var ett slags radions motsvarighet till satirtidningen Grönköpings Veckoblad. Upphovsmännen var Hans Alfredson och Tage Danielsson och med i gänget fanns bland andra även Hans Furuhagen, Carl-Uno Sjöblom och Moltas Erikson.

Programmen bestod, förutom av skämtsamma sketcher, av satiriska inslag kring samhälle och politik, där förhållanden i grannlandet Sverige direkt eller indirekt kommenterades. I upplagan från 1979 skojades det exempelvis friskt med den då stundande folkomröstningen om kärnkraftens vara eller icke vara.

1968 blev Mosebacke Monarki tv på SVT i åtta avsnitt. I dag kan du se humorprogrammet i SVT Öppet arkiv.

Mosebaskerna på Södra Teatern sörjer en oslagbar skådespelare, regissör, författare, humorist och skapare av Mosebacke Monarki.

Text skriven av Lena Törner. Källa sr.se / Wikipedia. Foto: svt.se