sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

#tystnadtagning – ett historiskt ögonblick på Södra Teatern

– Stämningen efter de otroligt tunga vittnesmålen var fylld av en fantastisk känsla av revolution och styrka, säger Ingmari Pagenkemper.

Framför makthavare, kungligheter och kollegor ställde sig drygt 200 skådespelerskor på Södra Teaterns Stora Scen och läste upp vittnesmål om grova sexuella ofredanden och trakasserier i film- och teaterbranschen.

“Regissörer jag jobbar med tycker att jag ska knulla mer, för då kommer jag bli en bättre skådespelare.”

“Sitter i kontoret på en fri teatergrupp på 90-talet. Pratar i telefon. Plötsligt kommer en manlig skådespelare in och öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun. Jag skulle tystas. Jag var för kaxig.”

I de röda sammetsstolarna satt drottning Silvia och kronprinsessan Victoria tillsammans med andra gäster som Görel Crona, Daniel Alfredson och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Efter vittnesmålen ställde sig Bah Kuhnke på scenen och tackade skådespelerskorna för att de visar vägen.

“Från tystnad och övergrepp till öppenhet och respekt. Tack för att ni har lagt skammen hos den, hos dem, där skammen ska ligga. Och tack för att ingen längre kan säga att den inget vet. I stället måste vi alla svara på vad vi gör åt allt det vi känner till. Tack.”

Till SvD sade Görel Crona om manifestationen att “det här är ingen fluga, utan början på någonting stort och viktigt för kommande generationer”. Även krönikören Maria Branders ord i Expressen andas framtidstro: “Skådespelerskornas manifestation är ett historiskt ögonblick som gör ont. Men efter sorgen väntar förlösning: Äntligen är skammen där den hör hemma!”.

Södra Teatern med Ingmari Pagenkemper, vd och konstnärlig ledare, i spetsen är enormt stolta över att ha agerat plattform för manifestationen och tror och hoppas på att det här är startskottet för en förändring. Även vi vill tacka alla inblandade skådespelerskor och är mäkta imponerade av styrkan alla visade upp på scenen.

– Stämningen efter de otroligt tunga vittnesmålen var fylld av en fantastisk känsla av revolution och styrka. Efterfesten var en euforisk upplevelse och för oss på Södran var det en ära att få ta hand om alla inblandade. Nu kör vi!, säger Ingmari Pagenkemper.

Se hela manifestationen här (SVT).

Aftonbladet: Kronprinsessan på plats för att stötta skådespelarna

SvD: ”Det här är ingen fluga utan början på något stort”

Expressen: Här visar Victoria och Silvia sitt stöd till #metoo

Foto: Nisti Stêrk