sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern

Urpremiär av “Män kan inte våldtas” på Södra Teatern

Kontroversiell – och ständigt aktuell – pjäs sätts upp i ett unikt samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Södra Teatern.

Pjäsen bygger på den finlandssvenska författaren Märta Tikkanens kultroman Män kan inte våldtas från 1975, nu i dramatisk bearbetning och regi av Lo Kauppi. I rollerna ser vi Elisabet Carlsson, Sven Ahlström, Angelika Prick, Christer Fant, Eva Stenson och Nils Wetterholm.

–  Jag är glad och stolt över att Kulturhuset Stadsteatern tillsammans med Södra Teatern ska sätta upp den här kontroversiella och aktuella pjäsen nästa år. Märta Tikkanens Män kan inte våldtas var, när den kom på 70-talet, viktig för kvinnorörelsen och är det än i dag. Jag, och väldigt många med mig skulle jag tro, är mycket nyfikna på att få se vad mötet mellan dessa två egensinnade konstnärer och kvinnor – Lo Kauppi och Märta Tikkanen – kommer att ge för liv på scenen, säger Anna Takanen, teater- och scenkonstchef vid Kulturhuset Stadsteatern.

Bibliotekarien Tova ska fylla 50 år. Hon är nyskild med två tonårssöner, Jockum och Mick. Tovas liv är på många sätt ett vanligt liv, likt ditt och mitt. Men så händer något livsavgörande. På sin födelsedag går Tova ut på restaurang, ensam för att fira. Hem går hon tillsammans med Martti.

Han våldtar henne.

Hennes liv raseras fullständigt, men Tova bestämmer sig för att inte polisanmäla. Vad ska det tjäna till? Istället bestämmer sig Tova för att hämnas. Hon ska våldta Martti. Förödmjuka honom såsom han förödmjukade henne. Är hon galen? Män kan ju inte våldtas?

Köp biljett

–  Att få chansen att dramatisera Män kan inte våldtas är en fantastisk utmaning. Det är sorgligt att våra könsroller runt sexualitet fortfarande är så enkelspåriga att romanen över 40 år efter utgivning känns dagsaktuell. Jag har aldrig, varken på scenen eller i film, sett en vuxen vit heterosexuell man bli våldtagen av en kvinna. Det verkar än i dag vara alldeles för utmanande för oss att omfatta tankemässigt, säger Lo Kauppi, dramatiker och regissör.

– Det är oerhört roligt att Lo ska dramatisera min roman. Lo är väldigt inspirerande och ett enastående energiknippe. Så jag är mycket förhoppningsfull inför resultatet och hoppas att jag har möjlighet att ta del av Lo-versionen av en text som kom till under Internationella kvinnoåret 1975, säger Märta Tikkanen.

Uppsättningen blir en av de första att få premiär under Kulturhuset Stadsteaterns utflyttningsperiod då byggnaden vid Sergels torg renoveras.

– Vi är stolta över att kunna inhysa Kulturhuset Stadsteatern under den här perioden, och enormt glada över att välkomna Lo Kauppi tillbaka till Stora Scen, säger Fredrik Granberg, programchef vid Södra Teatern.

Senast Lo Kauppi gästade Södra Teatern var med föreställningen Vita kränkta män 2013.