sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Teodor Wolgers

Pianisten Teodor Wolgers släpper verk om övergivna platser

Den svenska pianisten och kompositören Teodor Wolgers neo-klassiska pianolåtar har streamats över 35 miljoner gånger på Spotify och hyllats på BBC Radio 1 och BBC Radio 6. Senare i vår väntas EP:n Our True Nature, en samling verk som utforskar relationen mellan naturen och människan. 11 februari släpps första spåret Abandoned Places, ett stycke uppbyggt kring en piano-loop tänkt att motsvara hela ekosystemets innersta grundpuls.

Som barnbarn till Beppe Wolgers kan man lätt tro att Teodor Wolgers ägnat sig åt musik sedan barnsben. Men det var först vid 14 års ålder som han började spela piano. Men redan åtta år senare uruppfördes hans orkesterstycke DreamsBerwaldhallen i Stockholm medan Wolgers fortfarande studerade komposition på Kungliga Musikhögskolan. Några år senare släppte Wolgers upp sina första kompositioner på Spotify. 2019 kom först EP-triologin memories, sensations and hopes och 2020 gav han ut trilogin notion, nocturnes och narratives. Det tog inte lång tid innan hans musikkatalog passerade 1 miljon lyssnare i månaden.

2021 uppmärksammades Wolgers av Sian Eleri på BBC Radio 1 som hyllade hans omarbetning på Daniel Avery och Alessandro Cortinis Illusion of Time, en låt som senare också valdes ut till Hit Reset Track av Mary Anne Hobbs på BBC Radio 6. I fjol släpptes  också debutalbumet Distractions in a Capitalist World, ett instrumentalt konceptalbum som utforskar och ifrågasätter strukturer i vår kapitalistiska samtid. På spåret System Failure hörs Yale-professorn Martin Hägglund i en inläsning från sin internationella bästsäljare This Life.

Wolgers framför även sina egna verk live, han har bl a spelat för ett utsålt Trädgården och i höstas var han förband åt Moonica Mac på Södra Teatern i Stockholm. Utöver solokarriären är han även låtskrivare och producent. Den senaste tiden har han jobbat med produktioner för bl.a. Janice, lennix och Elias.

Våren 2022 släpper Teodor Wolgers ännu mer musik. Om albumet Distractions in a Capitalist World kretsade kring människans relation till kapitalet så undersöker den kommande EP:n Our True Nature istället vår relation till naturen – och naturens relation till oss.

Första verket från EP:n heter Abandoned Places, och beskrivs så här av Wolgers själv:

  • In medias res: Vi befinner oss i en tätbevuxen svensk skog. Det första vi hör är ekosystems grundpuls, en loop som håller ihop naturen och platserna vi upptäcker igenom alla förändringar längs stycket. Det finns en känsla av ödslighet och låten är en för mig en berättelse om hur människan bygger upp platser som vi sedan lämnar utan att städa upp efter oss. Som en t.ex. nedlagda gruvor. Det hela fungerar även som en metafor för hur hela mänskligheten behandlar planeten. Detta var den första låten som kom till och också den som satte hela riktningen och konceptet för denna EP.