sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert

Tibble Transsibiriska

Skivsläpp, klubb & konsert

Tibble Transsibiriska släpper sitt fjärde album Swedisko – elva nya extremt catchy och dansvänliga låtar med texter på svenska och romanes.

Detta firas med en helkväll på Kristallen (plan 3)  på Södra Teatern i Stockholm lördag den 16 november. Tibble Transsibiriskas konsert övergår till  deras för kvällen unika nattklubb Balkan Beat Club. Självklart ingår nattklubben i entrépriset till konserten.

Med albumet Swedisko ställer bandet frågan: Vad är svenskt och vad är inte svenskt? Ordet Swedisko betyder svensk på romanes. Titeln är en lek med språk, etnicitet och identifikation.

Om TIBBLE TRANSSIBIRISKA

I november 2011, i den lilla byn Tibble utanför Leksand i Dalarna, startade för sju år sedan ett märkligt projekt. Två grannar fick för sig att börja spela romsk musik tillsammans. Eftersom båda jobbat med filmmusik, låtskriveri och massor av musikprojekt fanns ett stort kontaktnät. De hittade snabbt skickliga musiker som ville vara med på tåget. Tibble Transsibiriska bildades och växte till ett sexmannaband. Tibble, en by med djupa rötter i den svenska folkmusikmyllan, hade fått ett helt eget gypsyband!

TIBBLE TRANSSIBIRISKA har skapat en unik stil med texter på svenska och inslag av romanes, något helt nytt på världsmusikscenen. Medryckande och dansvänliga balkantoner blandas med smäktande, gråtmilda mollsånger.

Det självbetitlade debutalbumet (2015) togs väl emot av recensenterna och resulterade i en hel del turnérande runt om i Norden. Bandet krönte det hela med att bli 2016 års vinnare av Dalecarlia Music Awards i kategorin Bästa folkmusik.

I och med bandets andra album ”Duj” (2017) har ytterligare ny mark brutits. Genom att inkludera musiker från den romska kulturen och etablerade svenska artister vid inspelningen tog man idén om tvärkulturella samarbeten till en ny nivå. ”DUJ” mottog fina recensioner i världsmusiktidningar. fRoots kallde det för “ett av årets mest spännande album”. Samma album hamnade på radiolistan Transglobal World Music Chart och har spelats på radiostationer över hela världen.

2018 släpptes ett remixalbum med remixes gjorda av några av Europas bästa Balkan DJ’s och producenter. Tibble Transsibiriska blev nu en viktig del av Balkan- Gypsyscenen och turnerade 2018 i hela Europa och Kina med spelningar på festivaler och klubbar. Boomtown Fair (UK), Pannonica Folk Festival (PL) och Asia World Music Festival (CN) är några exempel på ställen där publiken träffats mitt i prick av Tibble Transsibiriska.

Balkan Beat Club

DJ:s: Baltic Balkan (LTU) | Live: Jaakko Laitinen & Väärä Raha (FIN)

Läs mer
Klubb / Konsert