sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Konsert / Teater

Tjärdalen

Urpremiär för Sara Lidmans klassiker som musikteater

Det är två dagar innan midsommar i en fattig by i norra Västerbotten. En man har byggt en tjärdal som ska försörja hans skuldsatta familj. När planerna saboteras av ett illdåd sätter det igång ett händelseförlopp som skakar byn i dess grundvalar. Tjärdalen är en uttrycksfull och våldsam berättelse om hopp, förtvivlan, skuld och ansvar.

Sara Lidmans hyllade debutroman Tjärdalen från 1953 som storslagen musikteater i Carolina Frändes regi. Tjärdalen är en laddad, lekfull och angelägen berättelse om ansvar, skuld och priset för att leva tillsammans. En händelse som skakar en fattig by i Norra Västerbotten får fasansfulla konsekvenser som ekar rätt in i vår tid. Carl Åkerlund har dramatiserat Lidmans roman och skrivit sångtexterna till Jonas Svennems musik. Båda är medlemmar i bandet Winhill/Losehill.

Missa inte EP:n En pelikan på myren med tre sånger ur föreställningen tolkade av Leslie Tay, Iiris Viljanen och Jonas Svennem.

En alert ensemble och fin musik lyfter en angelägen berättelse om skuld och medmänsklighet. /Piteå-Tidningen  

Läs om föreställningen i DN

Intervju med regissören Carolina Frände i Norrbottens Kuriren

Inslag i SVT:s Babel

 

Skådespelarna bemästrar sina kroppar och gestalter. Bjuder på ett myller av bybor och händelser. Publiken dras med. /Norran


Sara Lidman
i dramatisering av Carl Åkerlund
Idé och koncept: Carolina Frände
Musik: Jonas Svennem (Winhill/Losehill)
Regiteam: Carolina Frände och Joakim Rindå
Scenografi och kostym: Jenny Kronberg
Ljus: Karl Svensson
Mask: Anna Olofson
Koreografi: Ossi Niskala
Regiassistent: Sofia Wigand

 

riksteatern_logo_invert


Presenteras av Riksteatern. Med reservation för eventuella ändringar.