sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Samtal

Våldtäkt i kulturen – hämnd och underhållning?

Samtal i samband med föreställningen Män kan inte våldtas

Samhällsdebatten har under lång tid behandlat våldtäkten – som brott, men också kulturellt fenomen. Inte minst tack vare #Metoo-rörelsen och Nobels fredspris som 2018 tilldelades den tidigare IS-fången Nadia Murad och kongolesiska gynekologen Denis Mukwege, ”för deras insatser mot användandet av sexuellt våld som vapen i krig och väpnad konflikt”. I vår sätts också Märta Tikkanens kultroman Män kan inte våldtas för första gången upp som pjäs, dramatiserad av Lo Kauppi.

Men vilka förväntningar ställer samhälle och kultur egentligen på dem som utsatts för våldtäkt? Finns det ett underförstått krav på en sorts stolta överlevare som inte vill se sig själva offer, eller kan offerrollen tvärtom innebära en styrka? Är själva konstruktionen av våldtäkten som ett unikt brott i så fall en patriarkal idé, kopplad till tankar om heder och hämnd? Välkomna till ett samtal mellan den tyska kulturhistorikern och författaren Mithu M. Sanyal, aktuell med boken Våldtäkt och Madelaine Levy, litteraturredaktör på Svenska Dagbladet.

Samtalet arrangeras efter spelad föreställning av Män kan inte våldtas.

MEDVERKANDE
Mithu M. Sanyal är en tysk kulturhistoriker, journalist och författare född 1971 i Düsseldorf. ”Våldtäkt: aspekter av ett brott”, som nu kommer ut på Ordfront förlag, är hennes andra bok och har väckt stor debatt i övriga Europa.

Madelaine Levy är litteraturredaktör på Svenska Dagbladet. Hon har tidigare drivit det litterära fanzinet Mono, varit chefredaktör för tidskriften Bon och givit ut boken “Jag minns” tillsammans med Peter Englund. Tidigare i år skrev hon en uppmärksammad text om moderskap och ensamhet.


Samtalet är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Ordfront förlag. Pjäsen Män kan inte våldtas bygger på den finlandssvenska författaren Märta Tikkanens kultroman Män kan inte våldtas. När romanen utgavs 1976 i Sverige blev den direkt ett viktigt inlägg i debatten för kvinnorörelsen – och är det än idag.

Besök på Facebook

Våldtäkt som patriarkal idé – offer, heder och samvete

Samtal i samband med föreställningen Män kan inte våldtas

Samtal

Män kan inte våldtas

Södra Teatern ❤ Kulturhuset Stadsteatern

Idag

Stora Scen

Teater