sodrateatern.com använder cookies för att förbättra din upplevelse och samla in anonymiserad data om dina besök. Genom att genom att använda sidan godkänner du detta. Vill du veta mer om cookies, klicka här

Södra teatern
Samtal

Våldtäkt som patriarkal idé – offer, heder och samvete

Samtal i samband med föreställningen Män kan inte våldtas

Kultursidorna har under lång tid behandlat våldtäkten – som brott, men också kulturellt fenomen. Inte minst tack vare #Metoo-rörelsen och Nobels fredspris som 2018 tilldelades den tidigare IS-fången Nadia Murad och kongolesiska gynekologen Denis Mukwege. I vår sätts också Märta Tikkanens kultroman Män kan inte våldtas upp för första gången som pjäs, dramatiserad av Lo Kauppi, i vilken en kvinna hämnas sin våldtäktsman genom att själv utsätta honom för en våldtäkt.

I detta samtal fördjupar vi oss i våldtäkt som hämnd och underhållning, i bilden av kvinnan och hennes kropp som slagträ, objekt i populärkulturen; från litteratur till film till pjäs. Välkomna till ett samtal mellan Kakan Hermansson, Johanna Ekström och Arazo Arif med Amie Bramme som moderator.

Samtalet arrangeras efter spelad föreställning av Män kan inte våldtas.

MEDVERKANDE
Amie Bramme jobbar som journalist för Aftonbladet och SVT. Hon är ena halvan av RASERIET – podden med Amie och Fanna. En antirasistisk, feministisk podcast med fokus på populärkulturella ämnen.

Arazo Arif är konstnär, främst verksam inom litteratur och film. Hon har en masterexamen från Akademin Valand, driver konstprojektet “whitefeministmeme” på instagram och har även lång tids journalistisk erfarenhet bakom sig, bland annat som kritiker. Hennes debutbok “mörkret inuti och fukten” utkommer på Albert Bonniers förlag våren 2020. Hon har också verkat som feministisk och antirasistisk aktivist, inom bl.a. kvinnojoursrörelsen.

Johanna Ekström är författare och konstnär. Hon har gett ut ett tiotal böcker sen debuten 1993. Hon blev uppmärksammad av en större publik i och med den självbiografiska Om man håller sig i solen(Albert Bonniers förlag) som utkom 2012. Hennes senast bok heter Dagbok 1996-2001. Hon var nyligen aktuell med en text skriven för The Guardian (12 januari 2019). Johanna Ekström arbetar även som lärare i kreativt skrivande.

Kakan Hermansson är feminist, konstnär, programledare, dj, skribent och författare. Dessutom är hon beautybloggare, och driver podcasten Under huden.

Besök på Facebook

Våldtäkt i kulturen – hämnd och underhållning?

Samtal i samband med föreställningen Män kan inte våldtas

Läs mer
Samtal

Män kan inte våldtas

Södra Teatern ❤ Kulturhuset Stadsteatern

Läs mer
Teater