John Cooper Clarke
Datum
20 oktober 2024

Åldersgräns18 år (13 år i målsmans sällskap)

ScenStora Scen

Det litterära fenomenet John Cooper Clarke är en brittisk kulthjälte. Känd som punkpoesins gudfader och folkets poet omfattar Johns kulturella inflytande såväl litteratur som musik och mode. 

John Cooper Clarke slog igenom i slutet av 70-talet. Han fångade publiken med sitt unika sätt att presentera sin poesi på scen och arbetade sig upp från läsningar på pubar i området Salford i hemstaden Manchester till att bli en av punkens centralgestalter. Hans texter tonsattes och gavs ut på skiva av legendariske producenten Martin Hannett i samarbete  med artister som Buzzcocks Peter Shelley and The Durutti Columns Vini Reilly. Johns tidiga framträdanden hade förband i form av blivande giganter som Joy Division, New Order och Duran Duran. Han var också gästartist på scen med svål Sex Pistols som The Clash.

Hans första diktsamling 10 Years in an Open Necked Shirt innehöll dikter från hans album och är en av de bäst säljande poesiantologierna någonsin i Storbritannien och USA. Johns ryktbarhet växte under världsomspännande turnéer med artister som Elvis Costello och Nico. Men hans framgångar bromsades av heroinberoende som hindrande hans kreativitet under stora delar av 80- och 90-talet.

Hans återkomst sen 00-talet och framåt kan inte beskrivas som annat är fenomenal och hans popularitet har nått nya höjder med framföranden för större åskådarskaror än någonsin på konsthus och festivaler runt om i världen. Lika relevant som någonsin märks John Cooper Clarkes inflytande på samtida popkultur. Artic Monkeys version av hans älskade kärleksdikt “I Wanna Be Yours” närmar sig 2 miljarder (!) lyssningar på Spotify, klassikern ”Evidently Chickentown” hade en framträdande funktion i soundtracket till The Sopranos och hans inspiration märks tydligt hos lärjungar som Sleafrod Mods.

Som estradör står han 50 år in i karriären på toppen av sin popularitet. Hans show är en blandning av klassiska dikter, nytt material, underhållande funderingar om samtiden och småprat. Allt genomsyrat av hans särpräglade sinne för humor. 2024 fyller John Cooper Clarke 75 år och firar det med en lång turné som bland annat innehåller hans första framträdanden någonsin i Sverige.

Support: Elis Monteverde Burrau

Den svenske poeten och författaren Elis Monteverde Burrau är en multitalang som använder sig av olika former för sitt skrivande och verkar på skilda arenor, t.ex. podcasts och talkshows som SVT:s "Cyklopernas land". Burrau arbetade tidigt fram en persona och image som litterär enfant terrible med viljan att chockera sin omgivning, en motsägelsernas beskyddare med syfte att skapa något nytt inom poesin.

Datum & tider

  • Söndag20 oktober 2024
    19:30

Inför besöket

Läs mer
Datum
20 oktober 2024

Åldersgräns18 år (13 år i målsmans sällskap)

ScenStora Scen

Hålltider

Dörrar foajébaren: kl 17.00
Showstart: kl 19.30

Mat och dryck

Välkommen att beställa dryck i någon av våra barer i huset. Det går bra att ta med in till alla våra scener – även in till salongen när du besöker Stora Scen. Beställ mat smidigt genom att använda QR-koden som du hittar på borden. Hämta sen din beställning i det öppna köket. 

Hitta hit

Södra Teatern ligger på Mosebacke torg 1-3 i Stockholm. Med begränsade möjligheter till parkering i närområdet rekommenderar vi att åka kommunalt. Ta tunnelbanan till Slussen, uppgång Götgatan. Gå sen upp för Hökens gata till Mosebacke torg. 

Det praktiska

Enligt beslut från Polismyndigheten kan vi tillåta mindre väskor, max lika stora som ett A4-papper. Slumpmässig genomgång av handväskor kan förekomma. Väskor större än ett A4 ber vi dig lämna hemma. Undantag gäller för medicinska skäl. Egen mat & dryck får inte tas med in.

Om evenemanget

Läs mer

Biljetter

Ordinarie
325 SEK
+ serviceavgift
Fira i Champagnebaren

Fira i Champagnebaren

Fira att du fyller jämnt, att ni gift er, att du kammat hem drömjobbet eller en riktigt bra deal. I Champagnebaren är det enkelt att göra kvällen till något alldeles extra. Med egen terrass och Stockholms pampigaste utsikt finns plats för upptill 100 gäster.

Ge en helkväll till någon du gillar

Ge en helkväll till någon du gillar

Världens bästa present är så klart en som upplevs på toppen av Katarinaberget. Södrans presentkort går att köpa i valörer mellan 300-5 000 kronor och kan användas för biljettköp till evenemang, i alla våra barer och som inträde till nattklubben.